Blog, Programming

In plaats van laptop: een Raspberry Pi

Stel, je werkt thuis, maar de rest van het gezin werkt en leert ook thuis en er zijn niet genoeg laptops. Wat nu? Om beurten werken en leren kan, maar je wil liefst tegelijk bezig zijn, zodat je daarna samen iets leuks kunt doen. Misschien dat je via school of werk een extra laptop kunt lenen, of dat de buren er eentje over hebben. Misschien dat je die oude kapotte laptop kunt repareren.

Maar als je dan toch nog niet genoeg computers hebt: dan kun je voor €50-60 een computer kopen. Een Raspberry Pi 4. Daar heb je dan nog wel een scherm bij nodig, maar iedere oude monitor werkt, de TV ook. Een toetsenbord en muis heb je ook nodig, die vind je vast nog wel ergens op zolder. In het ergste geval moet je die kopen, kost niet zoveel.

IMG_20200330_124334

Hierboven zie je een Pi 4, in een eenvoudig kastje. Ik heb er Raspbian opgezet, dat is de linux versie die Raspberry speciaal voor deze computertjes heeft samengesteld. De Pi 4 kan twee 4k monitoren aansturen, je ziet de twee zwarte kabeltjes. De voeding is usb-c (het witte kabeltje), je ziet links de connectors van een toetsenbord en een draadloze muis. Ook een netwerk-kabel, ik gebruik graag “wired ethernet”, maar er zit wifi in en bluetooth. De wifi werkt prima.

De leukste online winkel om een Pi te kopen is Adafruit. De directeur/oprichter van Adafruit is Limor Fried, je ziet op de sites filmpjes van haar waarin ze enthousiast de werking uitlegt van de dingen die ze verkopen. Je kunt in plaats van een losse Pi een “starter kit” kopen: dan krijg je er gadgets en onderdelen bij voor je eigen internet of things en robotica en wat je wilt. Blijf niet te lang hangen op de site, mijn winkelmandje is meestal veel voller dan ik aanvankelijk van plan was.

In deze roerige tijden is het wellicht handiger om dichter bij huis te kijken, bij Antratek. Ook die verkopen de Pi, en starter kits, en een hele zooi leuk speelgoed om op je Pi aan te sluiten. raspberry-pi-4-model-b-2gb-rpi4-modbp-2gb-660

Hier rechts zie je een pi. Linksonder de usb-c, daarnaast twee mini-hdmi poorten, een audio aansluiting, en rechts een ethernet utp aansluiting en vier usb poorten.

De pinnen zijn het leukst: die kun je vanaf je pi aansturen, om er bijvoorbeeld de gordijnen mee dicht te doen of de TV aan te zetten. Ik heb wat lichtstrips, en op de pi een programmaatje geschreven om op die strips een lichtshow te laten zien. Daarvoor heb ik een Pi waar ik Android Things op heb gezet, dat maakt het super eenvoudig om een lichtshow te maken.

Middenin zie je het metalen vierkantje, dat is de processor (de cpu) van de pi. Ik had daar nog een ventilatortje bovenop gemaakt, maar dat blijkt niet echt nodig: ik heb het ventilatortje nog niet aan zien gaan, de pi werd helemaal niet zo warm.

IMG_20200330_124400

De Pi kan twee monitors aansturen, ik heb er twee Dell 24″ 2560×1440 schermen aan hangen (zie foto). Er zit een Chromium browser op (een open source versie van Chrome), ik heb er Libre Office opgezet (de open source variant van Office) en Thonny, een eenvoudige Python IDE. Een IDE is een “editor voor programmeurs”.

2020-03-30-132610_5120x1440_scrot

Je ziet op het screenshot hierboven een stukje code van Tensorflow, de AI toolbox van Google. Je kunt met Thonny dan je eigen AI maken.

Verwacht van de Pi  niet dezelfde performance als van je laptop. Zolang je aan het browsen bent, of aan het editen, dan gaat het prima. Ga je tegelijkertijd Tensorflow downloaden en Thonny installeren en muziek draaien en Libre Office installeren, dan gaat het steeds trager en kan het vastlopen. Je moet ook niet alles tegelijk doen: lekker python programmeren voor school is genoeg om lol te hebben.

Het minimum dat je nodig hebt is

  • een pi (4Gb, maar 2Gb gaat ook)
  • een monitor (met de TV gaat het ook)
  • een hdmi snoertje (micro naar gewoon hdmi)
  • een usb voeding met een usb-c kabeltje
  • een sd-card
  • een oud toetsenbord
  • een muis
  • een laptop om de sd-card mee te maken.

Je kunt er nog bij kopen

Als je dat hebt, dan ga je naar de Raspberry site en je download Raspbian, je installeert dat op je sd-card, die stop je in je Pi, en je bent klaar. Nog wel even wachtwoord opgeven, de username is “pi”.

De sd-card bevat het OS (Raspbian) en alle software. Je kunt die sd-card uit de Pi halen (eerst wel uitzetten) en er een andere in doen, met andere software of een ander OS. Ieder gezinslid kan een eigen Pi sd-card hebben, dan maak je niet elkaars software kapot.

Vergeet niet alles wat je doet keurig te documenteren: dat dient als school-werkstuk, dan heb je die punten ook weer vast binnen.