Blog

Type fijner en beter met een mechanisch toetsenbord

Eervorig jaar begaf mijn favoriete toetsenbord het. Het was een Compaq toetsenbord uit 1995. De computer die erbij hoorde heb ik allang niet meer, die heeft jaren dienst gedaan als mijn werk-computer, daarna nog bijna tien jaar in de bezemkast gestaan als webserver en mailserver. Het Compaq toetsenbord heeft een mooie stevige aanslag, je voelt dat je de toets indrukt, je voelt wanneer ‘ie contact maakt en je hoeft nooit te controleren of wat je typt wel goed is. Ik typ al een halve eeuw “blind”, dat wil zeggen dat ik met tien vingers op het gevoel typ. Dat heb ik op het gymnasium geleerd in een typeklasje op vrijdagmiddag.

Als je nu een toetsenbord krijgt bij je desktop computer of een extern toetsenbord koopt bij je laptop, betaal je daar twaalf euro voor. Het typt hetzelfde als je laptop: de toetsen voelen kwetsbaar, geven geen weerstand, je krijgt er geen gevoel van. Omdat de toetsen plat zijn voel je niet goed “waar je zit” en type je regelmatig rrm xommrykr s;d foy, pardon, type je regelmatig een zinnetje als dit. Goedkope toetsenborden en laptops lenen zich niet voor blind typen, tenminste, als je een beetje snel kunt typen. Apple toetsenborden trouwens ook niet, die zijn veel te plat en veel te licht. Oudere Apple keyboards zijn veel beter.

Mijn Compaq toetsenbord is onbruikbaar geworden omdat de ~ toets het niet meer doet. Die gebruik je in tekst-typen niet zo heel veel, maar als linux gebruiker heb ik ‘m nogal ‘s nodig: ~ is je home directory. Ik heb geprobeerd het toetsenbord te repareren, helemaal uit elkaar gehaald, de fout blijkt echter in een printplaatje te zitten en het gaat me te ver dat te vervangen. Dus ik moest op zoek naar een nieuw goed toetsenbord. Enter Cherry MX.

img-productstage-mxRed@2x-368x368

Het verschil tussen een ouderwets toetsenbord en moderne toetsenborden is de techniek in de toets. Een ouderwets toetsenbord gebruikt een mechanisch middel voor het contact. Het prototype fijne keyboard, het IBM Model M keyboard, heeft een toets die op een veertje rust en mechanisch contact maakt. Het heeft een prachtige “klik”. Mijn Compaq toetsen bord heeft rubberen halve bolletjes die worden ingedrukt, in plaats van veertjes. Klikt minder, maar toch nog wel iets. Een modern Dell toetsenbord heeft ook een toetsje dat op een rubbertje rust, maar het klikt niet, je krijgt geen feedback tijdens het typen.

redIk heb nu een mechanisch toetsenbord. Dat is een toetsenbord met mechanische toetsen, de “echte” mechanische toesen zijn van het merk Cherry MX. Zie het plaatje hierboven. De toets zelf rust op het rode staafje, dat zelf op een veer rust.Onderaan het rode staafje zit een uitsteeksel dat een schakelaartje aan de zijkant binnenin de toets bedient. Zie animatie. De animatie komt van deze site.

Met Cherry MX keys kun je kiezen wat voor aanslag gevoel je in de toets wilt. De rode toetsen hebben een veer wardoor de aanslag lineair is: je drukt de toets in, je voelt de veer, tot je de toets helemaal hebt ingedrukt. Cherry_MX_Blue_v004_62b6wEen grijze toets werkt hetzelfde, maar gaat wat zwaarder, een zwarte gaat nog zwaarder. Een blauwe toets werkt iets anders.

De blauwe toets heeft een extra onderdeeltje dat door een veermechanisme ineens naar beneden schiet daardoor de toets een echt klikgevoel geeft. Animatie weer van deze site.

Zo zijn er negen verschillende kleuren toetsen met ieder hun eigen gedrag. Een groene heeft ook een echte klik, maar dan juist doordat het indrukken halverwege ineens iets zwaarder gaat.

Waarom mechanische toetsen? Wat ik hierboven al noemde is dat de toetsaanslag een goede feedback geeft waardoor je vingers voelen dat de toetsaanslag is “gelukt”. Omdat het indrukken iets zwaarder gaat dan bij een goedkoop toetsenbord voel je echt dat je de toets indrukt en bouw je een soort muscle memory op bij het typen. Hoewel ik al tientallen jaren blind typ, en snel typ, heb ik nooit eerder die mooie feedback gevoeld. Zelfs de mechanische typemachines op de type-les op school waren minder. Heb je eenmaal op een goed mechanisch toetsenbord getypt, dan wil je niets anders meer.

De grootste markt voor mechanische toetsenborden is gaming. Gamers willen een goed gevoel in de toetsen met een merkbare klik. Ik heb gebegrepen dat Cherry MX brown de favoriete gaming toetsen zijn. Bruin is wel met klik (zoals blauw) maar minder geprononceerd, met een iets lagere veerkracht zodat je ze gemakkelijker indrukt. Rood heeft niet die extra klik, voor normaal tekst typen vind ik dat wel prettiger. Het is ook prettiger voor je collega’s op kantoor. Mechanische toetsen maken meer klik-lawaai, dan zijn de rode toch wat minder lawaaiig dan de blauwe. Als je collega’s zich storen aan je geklikker, dan kun je o-ringetjes in de toetsen monteren, die kun je er los bij kopen. Die o-ringetjes zorgen ervoor dat het eind van de toetsaanslag niet plastic op plastic is, maar plastic op zachte o-ring. Het typt iets minder, maar het maakt aanzienlijk minder geluid. 

Hoe bepaal je welke toetsen het prettigst zijn? Je kunt googelen, er zijn sites waar wordt uitgelegd wat de verschillen zijn en wat gamers en tekst-typers in het algemeen prettig vinden. Beter zou het zijn als je naar een winkel kon gaan waar ze alle soorten toetsenborden hebben klaarstaan zodat je een stukje kunt typen met de verschillende

IMG_20200225_130901

kleurtjes toetsen. Zo’n winkel ken ik niet. Wat je wel kunt doen is een “tester” kopen, zie foto. Dat is een klein bordje met negen verschillende kleuren toetsen waarmee je kunt voelen hoe de aanslag voelt. Het is niet hetzelfde als een stukje typen, maar beter dan niks. Je kunt er wat o-ringetjes bij kopen, zodat je kunt proberen met en zonder o-ringetjes.

Nog een keuze die je moet maken is de grootte van het toetsenbord. Een standaard toetsenbord heeft letters, cursortoetsen en helemaal rechts nog numerieke toetsen. Als je geen boekhouder bent, dan heb je die numerieke toetsen niet nodig, en kun je ruimte besparen met een tenkeyless toetsen bord. Hieronder het toetsenbord dat ik heb,

5854503_sd

zonder numerieke toetsen. En met rode leds die je in mooie patronen kunt laten knipperen, maar dit terzijde. Je collega’s gaan dat geknipper niet op prijs stellen denk ik. Je kunt ook een compact toetsenbord kopen, dat is nog kleiner, handig als je het bij je laptop gebruikt en steeds meeneemt. Omdat ik thuis een desktop pc gebruik, en wel dezelfde toetsenborden wil hebben bij laptop en desktop, heb ik twee tenkeyless toetsenborden.

Wat ik veel zie is dat mensen op hun laptop typen. Ik werk als zelfstandige, ik kom her en der op IT afdelingen van bedrijven, en hoewel gelukkig de meeste mensen een extern keyboard hebben met hun laptop op een standaard, of met een extern scherm, zie ik best wel vaak mensen alleen hun laptop gebruiken, typend op het toetsenbord van de laptop, hoofd sterk gebogen terwijl ze naar het scherm kijken. Ik vind dat organisaties dat simpelweg moeten verbieden. Ik vind dat je als werknemer met een laptop recht hebt op een werkplek met een goed toetsenbord, een goede muis, een goede monitor of laptop standaard, en polssteunen voor toetsenbord en muis. Dat laatste helpt je je polsen en armen tijdens het typen en muizen stil te houden zodat je geen RSI krijgt.

Een mechanisch toetsenbord is duurder dan een “gewoon” toetsenbord. Ik heb voor een DAS mechanisch toetsenbord €120 betaald, de Corsair toetsenborden die ik nu heb kosten rond €80. Je doet er minimaal tien jaar mee, je typt er sneller mee, en vooral type je er fijner mee. Dan vind ik €80 niet heel veel geld voor het typeplezier dat je ervoor krijgt.

Deze site legt alles uit over de techniek van mechanische toetsen.

Hier vind je een video over demontage van de mechanische toetsen.

Dit is de site van Cherry over verschillen tussen de kleurtjes.

Hier kun je een tester/sampler bestellen.