Agile

Matthijs de Ligt over agile voetballen

 deligt

Ik las een uitspraak van Matthijs de Ligt, voetballer bij Ajax, die me aan het denken zette: “We spelen alsof we op een schoolpleintje voetballen”. Ik hoefde niet lang te denken voordat ik me realiseerde dat dit een heel goed management advies is.

Wat is het verschil tussen voetballen op een pleintje en voetballen in het Ajax stadion? In het stadion heb je een coach, assistent coaches, managers, technisch directeuren, trainers, toeschouwers, en iedereen bemoeit zich met wat de voetballers doen. Op het pleintje heb je dat allemaal niet. Geen druk, geen mensen die een mening over je hebben, geen mensen die je vertellen wat je wel of niet moet doen. Op het pleintje heb je maar één ding: lol. De Ligt zegt dat zijn elftal het afgelopen seizoen heeft gevoetbald met veel lol en zonder zich veel van al die poespas rondom het team aan te trekken. Het doet me deugd dat ze zich daarmee terug op de kaart hebben gezet.

Ik denk ook dat ik weet waarom Ajax van Tottenham heeft verloren. Ze stonden met twee nul voor, kregen een tegendoelpunt, raakten in paniek en stopten toen met het pleintjesvoetbal. In het pleintjesvoetbal hadden ze gereageerd door na het tegendoelpunt lachend zelf nog zes doelpunten te maken.

Iedereen verstaat onder “agile” iets anders. Ik versta eronder dat je je werk met veel plezier doet zonder druk van buiten en met de sfeer van een vriendenclubje dat voetbalt op een pleintje. Immers, als iedereen in je team z’n werk met veel plezier doet en iedereen elkaar z’n successen gunt en je allemaal op elkaars expertise en inzicht vertrouwt, lever je de beste resultaten. Maar Scrum en andere “agile methoden” werken niet zo.

In een Scrum project heb je een scrum master (of mistress) die bepaalt hoe je dagindeling is, een product owner die je zegt wat je moet doen, een manager die zegt wanneer het af moet zijn en eindeloos veel meetings. Je mag niet rustig nadenken want vrijdag is de sprint klaar en dan moet je user story af zijn. Je moet je communicatie met je collega’s in de ochtend doen in de “stand up” en alles wat je dan vergeet te zeggen, nu ja, dan was het blijkbaar niet belangrijk. Als je het plezier en de motivatie uit programmeurs wilt halen, moet je ze in een Scrum project stoppen.

Dus laten we het anders doen. Laten we alle coaches en managers en andere bemoeials aan de kant zetten en software ontwikkelen alsof we op een schoolpleintje voetballen.